Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

Ρέκβιεμ για τη Φάννυ Γκόλντμαν - Ingeborg Bachman



Ένα προσχέδιο μυθιστορήματος είναι το Ρέκβιεμ για τη Φάννυ Γκόλντμαν. Ένα προσχέδιο 71 σελίδων σε αποσπασματική μορφή, το οποίο θα αποτελούσε το τρίτο μέρος ενός τρίπτυχου που η συγγραφέας σκόπευε ν' αφιερώσει στα θύματα των κρυφών και απαρατήρητων φόνων, θέατρα των οποίων είναι τόσο συχνά οι κοινωνίες μας.
Ένα προσχέδιο που πραγματεύεται τον ανεκπλήρωτο έρωτα ή μάλλον την παντελή απουσία του. Η Φάννυ γερασμένη πια, συνειδητοποιεί ότι ο κατά δέκα  χρόνια νεότερος εραστής της, την χρησιμοποίησε για να ανέλθει κοινωνικά, επαγγελματικά. Ο Τόνι αγνώστου προελεύσεως βρίσκεται κοντά της για να την ξεζουμίσει να της ρουφήξει κάθε της ζωντανό κύτταρο εξυπηρετώντας τις φιλοδοξίες του. Τα καταφέρνει. Η φυγή του αναμενόμενη.Μόνο εκείνη δεν το βλέπει, δεν μπορεί να δει καθαρά τις προθέσεις του Τόνι, του δικού της Τόνι.
Εκείνος βρίσκει τον έρωτα στο κορμί της Κάριν, κορμί αψεγάδιαστο από τον χρόνο. Η Φάννυ μένει πίσω. Εκείνης ο χρόνος της γελάει ειρωνικά.Εκείνη υπάρχει τώρα μόνο στις λέξεις του Τόνι, πότε πότε αλλοιωμένη, φιγουράρει  σ' ένα βιβλίο 386 σελίδων. Δυο χρόνια καταγεγραμμένα εκεί μέσα με τις ιστορίες της, με την ζωή της να κυλά σελίδα σελίδα.


''Τον πρώτο καιρό, μέσα στην απέραντη έκπληξή της, σκεφτόταν ότι εκείνος  είχε γράψει το βιβλίο, τώρα θα περίμενε τρεις μέρες μόνο και ύστερα θα έτρεχε κοντά της και θα έπεφτε στα γόνατα μπροστά της... επειδή είχε καταγράψει τις 700 μέρες και νύχτες της, ακόμη και τις ώρες που έκλαιγε, τις είχε σφαγιάσει, ναι, αυτή είναι η σωστή λέξη, τις είχε σφαγιάσει, αυτό ήταν, το είχε ακούσει κάποτε, την είχε ξεκοιλιάσει, είχε πάρει την σάρκα της και το αίμα της και τα είχε μαγειρέψει, την είχε κομματιάσει και την είχε ψήσει, την είχε σφάξει, ήταν σφαγμένη μέσα στις 386 σελίδες ενός βιβλίου, αυτό σκεφτόταν, εκείνος θα έρθει, και τότε όλα θα διορθωθούν, θα μείνει πάλι μαζί της, για πάντα, για να σκεπάσει αυτήν την ντροπή, να κρύψει ότι την είχε σφάξει, ότι την είχε κομματιάσει, την είχε ψήσει την είχε ξεράνει στον καπνό, σαν γουρούνι.''


Ένα προσχέδιο 71 σελίδων που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από ένα μυθιστόρημα 500 σελίδων. Ένα προσχέδιο για τον έρωτα και για τον χρόνο. Έρωτας και Χρόνος, Χρόνος κι Έρωτας. Όπου και να κοιτάξεις μπρος ή πίσω, πίσω ή μπρος πάντα θα έχουν και οι δυο τραγική κατάληξη.Όχι;



Eκδόσεις: Άγρα
Μετάφραση: Mαρία Αγγελίδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου