Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Πρώτος Έρωτας Samuel Beckett

                 


                                                       Πρώτος Έρωτας
                                                       Samuel Βeckett


Η περιπέτεια ενός μοναχικού ανθρώπου δίχως παρελθόν, παρόν, μέλλον. Ο θάνατος του πατέρα, ο διωγμός του από το πατρικό σπίτι, ο πρώτος του έρωτας κι έπειτα οι κραυγές. Ένας εσωτερικός μονόλογος, ένας ποιητικός παραλογισμός.Η απογύμνωση της αγάπης , του έρωτα, της συντροφικότητας κι ύστερα η αποξένωση, η άρνηση, η αμφισβήτηση της ίδιας της ύπαρξης.Ένα κείμενο απαισιόδοξο, ενοχλητικό, στείρο αισθήματος.
Λέξεις απλές άριστα συνδεδεμένες σκάνε πάνω στις σελίδες σε παίρνουν μαζί τους σε ξεγυμνώνουν, σε μικραίνουν και σε επαναφέρουν πιο μόνο μα πιο ελεύθερο από ποτέ.
Ένα κείμενο δίχως φτιασίδια, ένα κείμενο, στεγνό, αποκρουστικά αληθινό.
Ο έρωτας  είναι τελικά μια μη πραγματοποιήσιμη δυνατότητα;
Η λούπα της καθημερινότητας , η μοναξιά, το ασπρόμαυρο που έρχεται και χάνεται, η ταυτότητα του ατόμου που φεύγει, η λαχτάρα που χάνει την προέλευσή της, όλα αυτά ξεπηδούν  μέσα από εδώ, από αυτόν εδώ τον παραλογισμό που δυστυχώς δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα.


''Βάλθηκα να παίζω με τις κραυγές όπως περίπου είχα παίξει με το τραγούδι, προχωρώντας, σταματώντας, προχωρώντας, σταματώντας, αν μπορεί κάποιος να το πει αυτό παιχνίδι. Όσο προχωρούσα δεν τις άκουγα, χάρη στον θόρυβο των βημάτων μου. Αλλά μόλις σταματούσα τις άκουγα ξανά, σίγουρα κάθε φορά πιο χαμηλές, αλλά τι κι αν μια κραυγή είναι χαμηλή ή δυνατή;''

  

Μετάφραση ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ
Εκδόσεις ΑΓΡΑ





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου