Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Το ημερολόγιο ενός τρελού Νικολάϊ Γκόγκολ





                                              To ημερολόγιο ενός τρελού.
                                                   Νικολάϊ   Γκόγκολ 




Ασφυκτιώντας σε καλούπια που οι ίδιοι έχουμε δώσει σχήμα, προσπαθώντας να ανέβουμε, να κερδίσουμε χρήματα, ξεχνώντας να δημιουργήσουμε, να μπούμε κι εμείς με την σειρά μας σε εκείνους τους κύκλους των καθωσπρέπει, μοιράζοντας ψεύτικα χαμόγελα, ανοιγοκλείνοντας το στόμα σαν χάνοι σε κάθε δηλητηριασμένη  φάτσα, εντός κι εκτός κουβουκλίου, ξυπνώντας με μουδιασμένα δάχτυλα και πρησμένα πόδια, δίνοντας υποσχέσεις πως θα είναι η τελευταία μέρα, εβδομάδα, μήνας, τρέφοντας τα μεγαλειώδη όνειρά μας με προσβολές, ταπεινώσεις, χρόνους νεκρούς, με την οργή να μυρμηγκιάζει την γλώσσα μας τόσο που να μην μπορεί να φτύσει τον οχετό και την βρώμα που μας περιβάλλει, κάπως έτσι περνάμε την πολύτιμη κατά τ΄άλλα ζωή μας, οι περισσότεροι δηλαδή. Μόνο που λαθεύεις,  κάπου εδώ ξεκινάει η δίχως σταματημό κονιορτοποίηση σου.

Ξέφυγα στο κείμενο λοιπόν.
Το ημερολόγιο ενός τρελού είναι ένα σύντομο διήγημα με διαβρωτικό χιούμορ που περιγράφει το ιστορικό της τρέλας, του ξοδέματος της ζωής και της άχαρης κατάληξης της.
Ο Αυξέντιος Ποπρίτσιν ένας υπαλληλάκος, ένας ταπεινός δημόσιος υπάλληλος, ζει εγκλωβισμένος σε μια βαρετή Πετρούπολη. Κύριο μέλημά του το ξύσιμο των πεννών του διευθυντή του, να φαντασιώνεται εχθρούς και να καρτερεί απεγνωσμένα για μια ματιά της Σοφή. 
Ανασφάλειες, καταπίεση, η αδυναμία να δεχτεί την ταυτότητά του, το παλτό εκείνο που ποτέ δεν θα ραφτεί σ΄ένα μοντέρνο κόψιμο, η μη ανταπόκριση ενός έρωτα( πως θα μπορούσε βέβαια), η ψύχωσή του που τον μεταμορφώνει σε βασιλιά της Ισπανίας τον οδηγούν ολοένα και πιο πολύ '' στην τρέλα και τον θάνατο σαν ένα φυσιολογικό επακόλουθο του κοινωνικού αδιεξόδου΄΄.

Θα μπορούσε το κείμενο αυτό να είναι βιογραφικό λαμβάνοντας υπόψιν  τις διάφορες ψυχώσεις του ίδιου του συγγραφέα αλλά και η περιγραφή των απάνθρωπων μεθόδων που χρησιμοποιούσαν για την ίαση της σχιζοφρένειας και άλλων ψυχικών ασθενειών τον 19ο αιώνα.
Θα μπορούσε όμως κάλλιστα να αποτελεί και κάποιες  σελίδες από το ημερολογίου ενός σύγχρονου ανθρώπου που καταπιάνεται με οτιδήποτε άλλο εκτός του να ζει.


Μετάφραση Ι.Ζαφειρόπουλος
Εκδόσεις  Κοροντζή



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου