Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

Χούλιο Κορτάσαρ- Ο Κυνηγός

                       


                                               Χούλιο Κορτάσαρ 
                                        Ο Κυνηγός
   

Ο Charlie Parker/ Τζόνυ Κάρτερ βρίσκεται στο Παρίσι για τρίτη και τελευταία φορά στα μέσα της δεκαετίας του '50, λίγο πριν τον πρόωρο χαμό του.Αλκοόλ, ναρκωτικά, παραισθήσεις που λεκιάζουν το μυαλό κι έπειτα εκείνες οι αναλαμπές δημιουργίας που σε κυριεύουν, σε κλονίζουν αυτοσχεδιασμοί '' γεμάτοι ξεσπάσματα, ερωτηματικά, νεύματα απεγνωσμένα''.

Από τη μια ο μουσικός που φρενιάζει μέσα του, που ουρλιάζει και κανείς δεν τον ακούει , που αυτοκαταστρέφεται κυνηγώντας αυτό που ποτέ δεν θα φτάσει, αυτό που ποτέ δεν θα αγγίξει. Κι από την άλλη ο κριτικός/ βιογράφος που λυσσά να βρει στοιχεία, να συμπληρώσει τα κενά, να φτιάξει το παζλ της μεγαλοφυΐας του, εκείνο που θα πουλήσει περισσότερο.
Οι τοίχοι των σχέσεων που ποτέ δεν θα πέσουν, η αναζήτηση της ουτοπίας, το κυνήγι του ανέφικτου, το κυνήγι της ζωής, του χρόνου, η πραγματικότητα που γλιστά,το μυαλό που χάνεται,τα όρια που ξεπερνιούνται χάριν του άφταστου με αντάλλαγμα την ίδια την ζωή.
Σε ρυθμούς τζαζ ο Κορτάσαρ μας μπάζει για λίγο, για ''ένα τέταρτο του ενάμιση λεπτού'' στη σκοτεινή πλευρά μιας ιδιοφυΐας και στην αναμέτρησή του με την καταστροφή. Ο νικητής βέβαιος.



''Ο καλλιτέχνης που υπάρχει μέσα του θα φρενιάζει από λύσσα κάθε φορά που θα ακούει αυτήν την παρωδία της επιθυμίας του, όλων αυτών που θέλησε να πει όσο πάλευε, όσο κλονιζόταν, όσο του έφευγε το σάλιο απο το στόμα μαζί με την μουσική, πιότερο παρά ποτέ μόνος απέναντι σ' αυτό που κυνηγά, σ' αυτό που του ξεφεύγει  όσο πιο πολύ κυνηγά''




Μετάφραση Μάγια Μαρία Ρούσσου

Εκδόσεις Απόπειρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου