Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

Ο Τροπικός του Καρκίνου





Δεν θα μπορούσε παρά  η πρώτη ανάρτηση να είναι << Ο Τροπικός του Καρκίνου>> του Χένρι Μίλερ. Ένα βιβλίο που έχω διαβάσει αρκετές φορές, και η κάθε του φορά να είναι σαν πρώτη.

...Όχι δεν είναι βιβλίο αυτό. Είναι λίβελος, διαβολή, καταλαλιά...παρατεταμένη προσβολή, κλωτσιά στον κώλο του Ανθρώπου,της Μοίρας, της Αγάπης, του Κάλλους και ότι άλλο θέτε...

Ο Μίλερ περιπλανιέται στο Παρίσι του μεσοπολέμου και μέσα από ένα χειμαρρώδη μονόλογο μέσα από μια ποιητική χυδαιότητα,ανακαλύπτει τον εαυτό του.
Το φαγητό και το σεξ είναι το μοναδικό του μέλημα και ύστερα η ακατάπαυστη γραφή.Γραφή μοναδική,μαγευτική, ωμή, γραφή που σε κάνει έρμαιο της, σε ταρακουνάει,σε καθηλώνει.

Μέσα από μεθύσια,συζητήσεις, στοχασμούς, σκέψεις, μέσα από ένα βρώμικο Παρίσι, ο ίδιος καταφέρνει και προσφέρει απανωτούς λεκτικούς οργασμούς.

Όπως λέει και ο ίδιος... και όλα όσα δεν φτάνουν σ'αυτό το τρομακτικό θέαμα, όλα όσα είναι λιγότερο ανατριχιαστικά, λιγότερα φριχτά, λιγότερο τρελά, λιγότερα μεθυστικά, λιγότερα μολυσματικά, δεν είναι τέχνη. Όλα τα υπόλοιπα είναι κίβδηλα, όλα τα υπόλοιπα είναι ανθρώπινα.

Ο κ. Γιώργος- Ίκαρος Μπαμπασάκης για ακόμη μια φορά κάνει τα μαγικά του και μας προσφέρει μια εξαιρετική μετάφραση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου